Is E Nummer E385 Schadelijk voor je?

0
suiker en aardbei

Als het aankomt op E nummers zijn er heel wat mensen die gelijk bang worden. Er bestaat namelijk de veronderstelling dat E nummers slecht voor je zijn. De waarheid ligt echter  toch ergens in het midden, het is namelijk zo dat E nummers helemaal niet schadelijk hoeven zijn van het lichaam. Een van de bekendste E nummers van dit moment is het E nummer 385 – E385. In dit artikel zullen wij je meer laten zien over deze stof.

Wat is Calciumdinatrium EDTA?

Het E nummer 385 staat ook wel voor E385 oftewel Calciumdinatrium EDTA. E385 is een reukloos kristallijn poeder met een licht zoute smaak. Het is een populair additief voor levensmiddelen, het wordt dan ook gebruikt als conserveermiddel en smaakstof. E385 werkt als chelaatvormer. Dit betekent het aan metalen bindt en verhindert hen om aan chemische reacties deel te nemen die verkleuring of aromaverlies zouden kunnen veroorzaken. De EU heeft E385 goedgekeurd als een veilig voedseladditief, maar heeft beperkingen gesteld aan de hoeveelheid van de stof die een levensmiddel kan bevatten. Het E nummer 385 wordt slecht geabsorbeerd door het spijsverteringskanaal en de maximale aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is 1,1 mg per pond (2,5 mg per kg) lichaamsgewicht per dag [1].

Waar wordt E385 voor gebruikt?

Het E nummer 385 wordt gevonden in voedingsmiddelen, cosmetische en industriële producties. Het wordt ook gebruikt voor chelatietherapie. Hieronder hebben we de toepassingen even op een rijtje gezet:

  • Voedingsmiddelen – Het E nummer 385  kan worden gebruikt om de textuur, smaak en kleur van veel voedingsmiddelen te behouden. Het wordt ook gebruikt om de stabiliteit te bevorderen en de houdbaarheid van bepaalde voedingsmiddelen te verhogen.
  • Cosmetische producten – E385 wordt veel gebruikt in schoonheids- en cosmetische producten. Het zorgt ervoor dat je de huid makkelijker kunt schoonmaken. Bovendien bindt het zich met metaalionen en voorkomt het dat metalen zich ophopen op de huid, hoofdhuid of haar. Zepen, shampoos, lotions en contactlenzen zijn voorbeelden van cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten die E385 kunnen bevatten [2].
  • Industriële producten – Het E nummer 385 komt ook voor in veel industriële producten, zoals papier en textiel, vanwege zijn vermogen om verkleuring te voorkomen. Bovendien wordt het vaak gebruikt in producten zoals wasmiddelen, industriële kiemdodende middelen en andere reinigingsproducten.

Hoewel het onderzoek beperkt is, zijn er momenteel geen wetenschappelijke gegevens die de consumptie van dit e nummer in verband brengen met een verhoogd risico op kanker [3]. Wel hebben studies aangetoond dat het zeer slecht wordt geabsorbeerd door het spijsverteringskanaal bij zowel dieren als mensen.  Een studie naar calciumdinatrium concludeerde dat calciumdinatrium geen kankerverwekkend effect heeft. Onderzoekers merkten zelfs op dat de stof de carcinogeniteit van chroomoxide verminderde. Dit laat zien dat het niet een stof is om je zorgen over te maken, zolang je er niet teveel van binnen krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here