Wat is Ashwaganda?

juli 2024
0
blad

Ashwaganda is een kruid dat met name in India wordt gebruikt als medicijn [1]. Deze kruid is ook wel bekend als de ‘winter kers’ of ‘Indische ginseng’ [2]. Het komt voort uit een plant, waarvan de bes en stam gebruikt wordt om een medicijn te maken. Daarnaast is deze kruid multifunctioneel en kan verschillend toegepast worden. Ayurveda is het traditionele medicijnen systeem in India en Ashwaganda wordt beschouwd als de belangrijkste kruid van dit systeem. Een van de redenen is de gezondheid voordelen van deze kruid, het zou je gelukkiger maken bijvoorbeeld. Deze kruid is vaak verkrijgbaar in de vorm van een fijne poeder, die vervolgens gemengd kan worden met honing, water of botervet. Het verbetert je geheugencapaciteit en de functie van het zenuwsysteem en de brein [3].

Echter, is het tot dus ver niet mogelijk om te beoordelen of al deze toepassingen wel effectief zijn, dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan informatie [4]

Voordelen van Ashwaganda

1. Invloed op hormonen

Volgens een aantal onderzoeken heeft het een Anxiolyse (anti-angst) effect. Verder lijkt het ook de cortisolwaarde te verlagen. Het helpt dus om de effecten van stress te bestrijden [5]. Cortisol is net zoals adrenaline een stresshormoon [6]. Om achter de juiste dosering te komen, is er meer onderzoek nodig. Het is mogelijk dat Ashwaganda vermoeidheid, slapenloosheid en andere symptomen van depressie vermindert. Alleen kan onderzoek dit nog niet bewijzen, aangezien er nog niet voldoende goede onderzoeken naar zijn gedaan [7].

2. Verbetering fysieke prestaties

Het zou ook effect hebben op de zwemprestaties. Tijdens een studie met ratten is gebleken dat de inname van Ashwaganda de zwemprestatie verhoogd. Ze waren namelijk in staat om langer door te zetten tijdens de fysieke test [8]. Het heeft niet alleen effect op zwemprestaties, maar ook op algemene atletische prestaties door de verhoogde long en hart capaciteit. Ook helpt het om de energielevel op te krikken en is dus een aanrader voor diegene die last hebben van een lage energielevel [9].

3. Verbetering bloedsuikerniveau

Verder is het aangetoond dat het eventueel zal helpen bij het stabiliseren van het bloedsuikerniveau. Zo kan Ashwaganda het bloedsuikerniveau verhogen als deze te laag valt en verlagen indien het te hoog is [10].

4. Immuunsysteem bevorderen

Bovendien kan het kruid het immuunsysteem stimuleren. Het werkt namelijk als een stimulans voor ziekte bestrijdende en ontstekingsremmende immuumcellen die een ziekte bestrijden en afweren. Gezien de ontstekingsremmende eigenschappen van deze kruid, kan het gebruikt worden bij pijnvolle condities zoals gewrichtsontsteking de pijn te verlichten. Doordat Ashwaganda vol zit met ijzer, draagt het bij aan het verhogen van het aantal rode bloedcellen in je lichaam [11]

De winter kers zou volgens verschillende onderzoeken met dieren helpen bij het reduceren van ontstekingen [12]. Naast studies met dieren zijn er ook een aantal studies met mensen gedaan. Hieruit blijkt dat het de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogd, die ervoor zorgen gezond blijft [13].  Verder creëert het een afname in het aantal ontstekingsmarkers, zoals c-reactief. C-reactief wordt gekoppeld aan het risico dat je loopt op een hartziekte. Uit een onderzoek komt naar boven dat na het innemen van 250 mg op een dagelijkse basis, het aantal c-reactief met 36% is gedaald [14] .

Al met al blijkt het dat ashwagandha de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogd en ontstekingsmarkers doet afnemen.

5. Meer spiermassa en kracht

Er wordt verondersteld wanneer er regelmatig ashwagandha wordt geconsumeerd, de kracht en spiermassa toeneemt. Zo is er een onderzoek gedaan waarin mensen gedurende 8 weken elke dag 500 mg innamen van deze kruid. Dit resulteerde in een toename van de spiermassa met 1% [15]. Uit een onderzoek kwam naar voren dat een effectieve en veilige dosering van de Indische ginseng voor gezonde mannen ongeveer tussen de 750 tot 1.250 mg ligt. Als zij deze dosis elke dag innamen, groeide de sterkte van hun spieren [16].

6. Goed voor je brein

De naam ‘Indische ginseng’ is ontstaan vanwege de verjongende eigenschappen. Het wordt door ouderen gebruikt als middel om zwakte tegen te gaan [17].

Uit onderzoek blijkt dat deze kruide het geheugen, aandacht en takenprestatie bevordert. Bij dit onderzoek werden 50 volwassen onderzocht en namen zij tweemaal per week 300 mg wortel extract van de ashwagandha plant in [18]. Verder toont onderzoek aan bij ratten met epilepsie dat hun geheugenverlies bijna volledig hersteld waren na de behandeling met de medicijn [19]. Kortom kunnen je geheugen, reactietijd, breinfunctie en het vermogen om te presteren door ashwagandha supplementen verbeterd worden.

7. Verhoogd testosteron niveau’s

Daarnaast kunnen ashwagandha supplementen een significant effect hebben op de testosteron gehalte van mannen en een herstellend effect hebben op de gezondheid [20][21].

Uit een van de onderzoeken die is gedaan bij 75 mannen die niet vruchtbaar waren, blijkt dat het kruid de hoeveelheid aan bewegelijkheid en sperma verhoogd. Na de behandelingen steeg het testosteron gehalte ook aanzienlijk. De behandelingen bij deze groep resulteerde ook in een groei aan antioxidanten in het bloed [22].

Bij andere die het medicijn kregen om stress tegen te gaan, kregen betere sperma als resultaat. Drie maanden na het ondergaan van deze behandelingen, werd circa 14% van de mannen hun vriendin of vrouw zwanger [23]. Dus er is een kans dat ashwagandha helpt bij het verbeteren van de spermakwaliteit en daarnaast ook de testosteron gehalte verhoogd.

Dingen waarop je moet letten als je dit product inneemt:

Allereest is het raadzaam om de dokter op de hoogte te houden als je een natuurlijk product inneemt. Het ligt misschien voor de hand liggend, maar sommige natuurlijke producten in combinatie met bepaalde medicijnen gaan niet samen. Dus zorg ervoor dat je bij je dokter langsgaat of dit te controleren.

Na een inname van dit product autorijden is wellicht niet zo verstandig, aangezien je er slaperig van kan worden. Mocht je het toch doen, wees dan extra voorzichtig en zorg dat je ten alle tijden alert bent.

Het wordt afgeraden om dit product te gebruiken als je zwanger wil worden of als je al zwanger bent.

Voor de mensen die een grote risico lopen op een infectie, is het advies om extra voorzichtig te doen.

Mocht je een operatie op de planning staan of een onderzoek, is het aan te raden om van tevoren de dokter in te lichten over deze kruid.

Ten slotte moet je nog voorzichter zijn als je bloedsuiker problemen, bloeddruk problemen of hartproblemen hebt [25].

Als je een van deze symptomen hebt, moet je aan de alarmbel trekken:

  • In het geval je niet in staat bent om helder na te denken of telkens
  • Wanneer je je evenwicht bent verloren of als je je niet stabiel voelt. Dit geldt ook wanneer je je beverig voelt.
  • Indien je regelmatig moet overgeven, is er iets mis.
  • Koorts, beroerte, zware hoest, jeuk en opzwelling in je gezicht, keel, lippen of tong zijn tekens van een slechte reactie op het kruid. De bedoeling is dat je meteen naar de eerste hulp gaat [25].

Afgezien van alle voordelen, is het verstandig om te onthouden dat de meeste onderzoeken naar Indische ginseng relatief laag van kwaliteit waren en of klein. Hierdoor kan de informatie over de juiste dosering en de mate van effectiviteit niet kloppen. Dus er is meer onderzoek nodig om alle gezondheidsvoordelen te bewijzen of te verwerpen [26].

Het verhaal achter Ashwaganda

In India is het oude traditionele en bekende medicijn, en de geschiedenis begint ongeveer 6.000 voor Christus. Toen stond het bekend als een krachtige medicijn die de levensduur verbeterd en je tegelijkertijd jonger maakt [27]. Wist je dat Ashwaganda in het Sanskriet ‘de geur van een paard’ betekend en refereert naar de kracht van een paard. Er wordt beweerd dat deze kruid goed is voor zowel vrouwen als mannen om de seks functie te ondersteunen. Het groeit in droge gebieden zoals het noorden van Afrika en het Midden-Oosten [28]. En in onder andere India, Sri Lanka en Pakistan is deze plant te vinden. De plant kan groeien op plekken waar een gematigd klimaat heerst. Zo groeit bijvoorbeeld in west-north Carolina. Zoals eerder al is genoemd maakt deze plant deel uit van het traditionele medicijnensysteem. De plant wordt gezien als een soort vorm van vitaliteit, geluk en langere levensduur. Verder wordt de plant gedroogd en verwerkt tot een poeder. Vervolgens kan dit geconsumeerd worden als een warm drankje voordat je naar bed gaat, als de poeder gemixt wordt melk, honing en botervet [29].

Wel of niet een geschikte medicijn/ kruid voor jou?

Het kruid is wereldwijd verkrijgbaar als een supplement vaak in de vorm van poeder of een capsule. Zoals eerder vermeld zijn er een tal aan gezondheidsvoordelen en dus een reden gebruik te maken van het kruid. Er wordt onder andere beweert dat het zou helpen om de stress en angst leven te verlagen. Verder kunnen mannen ook vruchtbaarder worden, mits er aan de juiste dosering wordt voldaan. Daarnaast is er uit onderzoek gebleken dat het medicijn waarschijnlijk helpt bij het reduceren van ontstekingen.

Het is voor de meeste mensen een veilig middel om in te nemen, echter zijn de effecten op lange termijn niet bekend. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten Ashwaganda niet innemen. Neem dus altijd eerst contact op met uw dokter voordat u het medicijn inneemt. Mocht je het product toch innemen moet je extra alert zijn en aankijken of je lichaam geen slechte reactie erop vertoont. Indien je lichaam een van de eerdergenoemde symptomen vertoond, is het raadzaam te stoppen met de Ashwaganda behandelingen. Hoewel het kruid veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, is het nog vrij onzeker of het effectief en veilig is. Hieruit volgt dat er meer onderzoek naar het kruid gedaan moet worden om alle effecten te bevestigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here