Cocosolie: voordelen, gebruik en bijwerkingen

juni 2023
0
cocosnoot

Cocosolie heeft voor- en nadelen, maar de meningen erover verschillen. Ondertussen groeit het naar een multi-miljard industrie.

Cocosnoot is een van de zoetste tropische vruchten die Moeder Natuur ons heeft gegeven (sommige mensen noemen het een noot of een zaad).

Wetenschappers en voedingsdeskundigen zijn niet helemaal zeker waar cocosnoten vandaan kwamen, en wanneer, maar hun beste gok is dat cocosnoten een variatie is van prehistorische planten die afkomstig zijn uit de Stille Zuidzee – waarschijnlijk uit Nieuw-Guinea.

Er wordt gezegd dat de zeelieden van Vasco de Gama de vrucht “coco” hebben genoemd – een matrozen term voor een grimmig kabouter-achtig gezicht. Toen “coco’s” in Engeland werden geïntroduceerd, hebben de lokale bewoners de term “noot” eraan toegevoegd, waardoor het een naam werd die nog steeds veel wordt gebruikt.

Volgens voedingsdeskundigen is het binnenvlees van een cocosnoot rijk aan eiwitten, terwijl de melk in de cocosnoot is licht, verfrissend en met een laag suikergehalte. Cocosnoten zijn niet alleen het hoofdvoedsel in de Stille Zuidzeegebied, maar hebben ook andere toepassingen. De plaatselijke bewoners hebben bijvoorbeeld cocosnoten gebruikt als een insectenwerend middel (muggen haten de geur en nevel van een brandende cocosnootschil).

Het meest nuttige ingrediënt in een cocosnoot is misschien wel de olie, die volgens de voorstanders van de gezonde voeding bijdraagt aan een hoger energieniveau en een sterker metabolisme. De voordelen (en sommige risico’s) van cocosolie zijn zelfs een hot topic geworden in de gezondheids- en voedingskringen, omdat steeds meer mensen zich wenden tot cocosolie om hun welzijnsgewoonten te verbeteren.

Zijn ze ergens op uit? Hier is een diepe duik in de cocosolie, en wat het je te bieden heeft.

Wat is cocosolie?

In het kort, cocosolie is een lichaamsvriendelijk voedingsmiddel dat gezond is voor het hart, geweldig voor mondgezondheid en andere gezondheidsvoordelen. Structureel wordt cocosolie uit cocosnootpitten genomen. Het is smaak- en kleurloos en is beschikbaar voor consumentengebruik als geraffineerde en ongeraffineerde cocosolie.

Voorstanders noemen de cocosnoot een “superfood”, maar het bewijs ondersteunt dit naamlabel niet volledig – althans nog niet.

Wat samenstelling betreft bevat cocosolie een overvloed aan vetzuren en eiwitten die antioxidanten bevatten en talloze gezondheidsvoordelen bieden. Het is rijk aan zogenaamde middellange keten vetzuren (MCT-vetten), die voor een groot deel bestaan uit caprylzuur, laurinezuur en caprinezuur.

Ongeveer 60% van alle cocosolie bestaat uit de bovengenoemde drie vetzuren. Terwijl 90% van cocosolie vetten bestaat uit hart-gezonde verzadigde vetten. Het laatste cijfer is hoog en niet voor veel artsen aan te bevelen. Bijvoorbeeld, 14% van de calorieën van olijfolie is afkomstig van verzadigd vet en 63% van de calorieën van boter is afkomstig van verzadigd vet.

Voedingsdeskundigen houden meestal van MCT-vetten en merken op dat ze onder andere gemakkelijk verteerbaar zijn en omdat ze door de lever worden verwerkt, worden MCT-vetten effectiever en sneller omgezet in energie, en niet in vet, in het lichaam.

Voedingswaarde cocosolie

Hier is de voedingswaarde van cocosolie per eetlepel.

  • 120 calorieën
  • 0 gram koolhydraten
  • 0 gram eiwit
  • 14 gram vet (waarvan 12 gram verzadigd vet, 1 gram enkelvoudig onverzadigd vet en
  • 0,5 gram meervoudig onverzadigd vet)
  • 0 milligram (mg) cholesterol

Cocosolie verschilt vaak in de samenstelling en gezondheidsvoordelen.

Gedeeltelijk gehydrogeneerde cocosolie wordt bijvoorbeeld niet als gezond beschouwd door voedingsdeskundigen – het is vergelijkbaar met andere verwerkte oliën die transvetten bevatten. De zogenaamde “virgin” cocosolie komt echter uit de fruitcomponent van cocosnoten en wordt geëxtraheerd zonder gebruik van chemicaliën of andere vreemde middelen. Voedingsdeskundigen kijken dus gunstiger naar virgin cocosolie.

10 Voordelen van cocosolie

Er is steeds meer bewijs dat cocosolie een aantal gezondheidsvoordelen biedt, zowel intern als extern.

1. Helpt bij gewichtsverlies

Cocosolie kan ook helpen bij gewichtsverlies, omdat het werkt als een vet- en calorieverbrander, vooral bij doses ongeraffineerde cocosolie. Het werkt ook als een eetlustremmer. Uit onderzoek blijkt dat het caprinezuur in cocosolie helpt de schildklierprestatie te verhogen, wat op zijn beurt de rusthartslag van het lichaam verlaagt en helpt bij het verbranden van vet voor een verhoogde energieboost.

2. Helpt terug te vechten tegen de ziekte van Alzheimer

De MCT-component in cocosolie, vooral de productie van ketonen door de lever, helpt bij het herstellen van de hersenfunctie bij Alzheimerpatiënten.

3. Goed voor bloedsuiker en diabetes

Cocosolie kan helpen bij het verlagen van obesitas in het lichaam en bestrijdt ook insulineresistentie – problemen die vaak leiden tot diabetes type 2.

4. Verbetert levergezondheid

Cocosolie beschermt ook tegen eventuele schade aan de lever en helpt ook bij het genezen van urineweginfecties.

5. Helpt hartaandoeningen en hoge bloeddruk te stoppen

Omdat cocosolie zo rijk is aan verzadigde vetten, helpt dat HDL (of “goede”) cholesterol verhogen om hartaandoeningen af te weren en hoge triglyceriden te verlagen. Bovendien presteert cocosolie ook een nogal opmerkelijke en hart-gezonde prestatie – het helpt slechte cholesterol om te zetten in goede cholesterol.

6. Verbetert spijsvertering

Een ander voordeel van cocosolie – het helpt bij de vertering van voedsel doordat het lichaam vetoplosbare componenten zoals vitamines en magnesium opneemt. Het verwijdert ook giftige bacteriën en candida, wat een slechte spijsvertering en maagontsteking bestrijdt. Dat helpt maagzweren te voorkomen.

7. Verhoogt energie

Ongeraffineerde cocosolie verhoogt ook de energie en het uithoudingsvermogen, voornamelijk door de MCT-vetten die rechtstreeks in de lever schieten, wat het mogelijk maakt om te worden omgezet in energie.

8. Werkt als een anti-verouderingsingrediënt

Cocosolie is rijk aan antioxidanten en staat erom bekend dat het het verouderingsproces vertraagt, meestal door overmatige stress op de lever te verminderen.

9. Werkt als een zalf voor wonden en brandwonden

Cocosnoot is goed voor de huid, vooral bij de behandeling van wonden, brandwonden en dermatitis. Het werkt ook als een zonnebrandmiddel en als een hydraterende crème voor de huid, dankzij de twee primaire vetzuren in ongeraffineerde cocosolie, capryl en laurine, en zijn antioxiderende component, die samenwerken om ontstekingen onder de huid te verminderen en een betere genezing te bevorderen.

10. Een boost aan goede cholesterol

Van cocosolie wordt er gezegd dat het op een bescheiden manier het niveau van goede cholesterol verhoogt.

Cocosolie risico’s

Sommige critici van cocosolie als een gezondheidsremedie raden gebruikers aan hun inname te verminderen, voordat ze er teveel van innemen.

Om te beginnen is het grootste deel van het medische onderzoek niet gedaan op mensen, dus alle getrokken conclusies moeten met een korreltje zout worden genomen. Bovendien bevat cocosolie veel calorieën en kan overmatig gebruik leiden tot gewichtstoename, vooral in combinatie met een calorierijk dieet.

In werkelijkheid komen alle risico’s verbonden aan cocosolie neer op verzadigde vetten, die overvloedig aanwezig zijn in cocosnoten. De American Hospital Association heeft onlangs een waarschuwing afgegeven tegen verzadigde vetten, met name cocosolie. Bovendien beveelt de American Heart Association aan om de inname van verzadigd vet tot maximaal 6% van de totale calorie-inname te houden.

Over het algemeen raden voedingsdeskundigen aan om verzadigde vetten te vermijden en onverzadigde vetten te gebruiken voor een betere hartgezondheid.

Manieren om cocosolie in te nemen

Voorstanders van cocosolie raden aan om je dagelijkse inname van cocosolie te beperken tot twee eetlepels (30 ml). Dat zou genoeg ruimte in je dieet moeten laten voor andere vette voedingsmiddelen, zoals noten, olijfolie en avocado.

Als je cocosolie voor het eerst gebruikt, begin dan met een eetlepel cocosolie per dag en werk geleidelijk naar twee eetlepels. Als je te veel cocosolie in één keer binnenkrijgt, kan dit leiden tot misselijkheid.

Andere aan cocosolie gekoppelde bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, gezwollen klieren, gewrichts- of spierpijn, maagklachten, rillingen, netelroos of huiduitslag of andere ongunstige huidaandoeningen.

Er zijn verschillende manieren om cocosolie te nemen, waaronder:

  • Toevoegen aan koffie en thee: Je kunt ook cocosolie toevoegen aan koffie of thee, in gematigde hoeveelheden (maximum een theelepel wordt aanbevolen).
  • Als supplement: Gebruikers kunnen ook cocosolie, meestal in capsulevorm, kopen bij een drogist, natuurvoedingswinkel, supermarkt of online via bedrijven zoals Amazon.com. Een woord van waarschuwing – cocosolie in capsulevorm is alleen verkrijgbaar in minieme hoeveelheden per capsule. Om aan jouw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van twee eetlepels cocosolie te komen, kies voor een inname als kookingrediënt in een maaltijd die je bereidt.
  • Roerbakken: Cocosolie is ideaal om te gebruiken in een pan, zowel sauté als roerbak, in een pan met rundvlees, vis, kip, eieren of groenten.
  • Bakken: Je kunt ook cocosolie eten door het op rundvlees, vis of kip te druppelen voordat je het in de oven doet. Sommige voorstanders van gezondheid bevelen cocosolie ook aan als vervanging voor eieren of boter in gebakken gerechten, zoals curry of groentegerechten.

Gezondheidsprofessionals die de voordelen van cocosolie aanprijzen, raden aan om geraffineerde olie te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor virgin cocosolie. Bewaar cocosolie bij kamertemperatuur, net zoals virgin olijfolie, voor het beste resultaat.

Grootte van de Cocosoliemarkt

In 2016 bedroeg de omvang van de wereldwijde markt voor cocosolie $ 4,6 miljard. Hoewel de omzet in 2017 daalde naarmate de cocosnoot prijzen stegen en de vraag matig afnam.

De landen waar cocosolie het meest wordt geconsumeerd zijn VS, Indonesië en Filippijnen. De laatste twee landen, samen met Mexico en Vietnam, zijn de grootste producenten van cocosolie vanaf 2017.

Jasmijn Dijkstra is een geregistreerde voedingsdeskundige met expertise in Voeding en Gezondheid. Ze heeft haar masterdiploma Voeding en Gezondheid in Wageningen University & Research behaald. In haar vrije tijd zit Jasmijn graag in de sportschool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here