Wat is Dijon Mosterd en hoe wordt het gebruikt?

april 2024
0
hotdog with mustard

Dijon mosterd is een stijl van bereide mosterd die is ontstaan in de stad Dijon, Frankrijk. Je zult vaak zien dat de mosterd wordt gebruikt in vinaigrettes (Salade dressing) en sauzen. Het is een bleekgele mosterd in plaats van de typische felgele Amerikaanse mosterd. Franse recepten die gebasseerd zijn op Dijon mosterd worden vaak “à la dijonnaise” genoemd.

Wat is Dijon mosterd?

Dijon mosterd wordt gebruikt als specerij en als ingrediënt in recepten. Deze bereide mosterd heeft een lichtgele kleur en een licht romige consistentie. De mosterd wordt meestal verkocht in knijpflessen en potten.

Dijon mosterd is vegetarisch, maar sommige veganisten zouden de mosterd vermijden. De wijn die gebruikt wordt om de mosterd te verwerken, is wellicht bereidt met dierlijke middelen.

Degene die niet tegen gluten kunnen moeten goed het etiket lezen. Hoewel mosterd meestal glutenvrij is, kan het ook weleens gluten bevatten.

Waar is het van gemaakt?

Dijon mosterd wordt gemaakt van bruine mosterdzaadjes en witte wijn. Een van de cruciale ingrediënten in de traditionele Dijon mosterd is verjus. Deze sap van onrijpe druiven geeft Dijon mosterd zijn karakteristieke smaak. Het originele recept bevat witte wijn uit de Bourgogne, zoals Chablis of Bourgogne blanc (die gemaakt zijn van Chardonnay druiven).

Hieronder staan de ingrediënten van Dijon mosterd:

  • Uien
  • Azijn
  • Mosterdzaad
  • Suiker
  • Eierdooiers
  • Zout
  • Gewijzigd voedsel Zetmeel
  • Witte wijn
  • Knoflook

Oorsprong van Dijon mosterd

In de jaren 1200 werd Dijon erkend als een belangrijk gebied voor het maken van mosterd en wordt nu beschouwd als de mosterdhoofdstad van de wereld. Koning Filips VI gebruikte de mosterd voor het eerst in 1336, die ongeveer 500 jaar later populair werd toen Jean Naigeon de formule creëerde die azijn vervangt door verjus, een sap gemaakt van onrijpe druiven.

Dijon mosterd is ontstaan in de stad Dijon, de hoofdstad van de Bourgondische regio Frankrijk in het oosten van het land. De Bourgogne heeft een rijke culinaire geschiedenis en is vooral bekend om zijn wijnen. De mosterd wordt in de wijngaarden geteeld als een bedekkingsgewas onder de rijen wijnstokken.

Ooit moest elk product met de naam Dijon mosterd worden gemaakt in of rond de stad Dijon – een zogenaamde “beschermde oorsprongsbenaming”, zoals bij Champagne. De mosterd die ergens anders werd geproduceerd, moest “Dijon-achtige mosterd” of “Dijon mosterd” worden genoemd met een kleine letter “D”. Tegenwoordig is dat niet meer zo, dus elke mosterd die het basisrecept van Dijon gebruikt, kan Dijon mosterd worden genoemd.

Hoe smaakt het?

Dijon mosterd heeft een pittige, scherpe en sterke smaak. De commerciële recepten die vandaag de dag worden gemaakt, maken gebruik van een ingrediënt met een lage zuurgraad in de mosterd, waardoor je de potentie van de mosterdzaadjes beter proeft.

Koken met Dijon mosterd

Aangezien Dijon mosterd een kruiderij is, kan het gebruikt worden als een mosterd op elk moment. Het kan gesmeerd worden over een sandwich of bovenop een hotdog. Dijon is de perfecte combinatie voor een corned beef of pastrami sandwich op roggebrood omdat er een pittige mosterd nodig is.

Maar deze smakelijke mosterd is ook een belangrijk ingrediënt in veel verschillende recepten, zoals vinaigrettes en sauzen. Een klein beetje Dijon gaat een lange weg.

Dijon mosterd is ook een veel voorkomend ingrediënt in saladedressings en zorgt voor een beetje textuur en een mooie dikte. Het wordt ook gebruikt in veel barbecuerecepten als een smaakvolle laag voor het vlees.

Waar kan je Dijon mosterd kopen

Dijon mosterd is gemakkelijk verkrijgbaar in de supermarkt, samen met alle andere soorten mosterd. Tot voor kort werd hij alleen verpakt in een glazen pot, maar nu kun je Dijon in een knijpflesje kopen om hem gemakkelijk te kunnen doseren.

Voordelen van Dijon mosterd

Dijon mosterd voegt veel smaak toe aan voedsel zonder veel calorieën toe te voegen. De meeste mosterdpotten bevatten geen E Nummers. Een theelepel heeft ongeveer slechts 4 calorieën. Het gebruik van mosterd in plaats van mayonaise, bijvoorbeeld, is een gezonde uitwisseling. De mosterd bevat wel veel natrium, dus je kan beter je gerecht met minder zout bereiden. Met een theelepel Dijon mosterd krijg je 1 procent van de aanbevelen hoeveelheid Ijzer, Calcium, vitamine A en C binnen.

Hoe kan je zelf Dijon mosterd maken

Het maken van mosterd in Dijon-stijl is vrij eenvoudig; het is meestal een kwestie van het vermalen van bruine of zwarte mosterdzaadjes en het pureren met witte wijn, azijn en zout. Het is wel belangrijk om voor gebruik de mosterdzaadjes te weken en de mosterd 24 uur in de koelkast te doen.

Als je echt authentieke Dijon mosterd wilt maken maken, moet je de verjus toevoegen. Toch is citroensap of -azijn een prima vervanger.

Hoelang kan je het bewaren

Eenmaal geopend, moeten de potten Dijon mosterd in de koelkast worden bewaard. Ze gaan een jaar na de houdbaarheidsdatum mee. Ongeopende potten blijven twee tot drie jaar ongekoeld goed. De smaak is dan misschien niet optimaal, maar het is nog steeds veilig om te eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here