Eiwitrijk Dieet: Dagmenu Voorbeeld + Tips

Laatst bijgewerkt: 
maart 21, 2023
0 Reacties
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Een eiwitrijk dieet wordt ook wel een eiwit of proteïne dieet genoemd. Dit eetpatroon helpt je om snel en op een verantwoorde manier te kunnen afvallen. Daarnaast heeft een dergelijk dieet nog meer gezondheidsvoordelen. Bij dit voedingspatroon let je niet alleen op de inname van kwalitatieve eiwitten. Ook het beperken van koolhydraten en het eten van gezonde (dierlijke en plantaardige) vetten is van belang.

Voordat je begint met een eiwitrijk dieet, is het goed om wat meer te weten over wat dit voedingspatroon nou precies inhoudt. Hoe snel je af kunt vallen, welk voedingsschema je daarvoor het beste kunt aanhouden en wat je wel of juist niét mag eten. In deze gids lees je alles wat je moet weten over een proteïne dieet. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je gewicht verliest op een verantwoorde manier én helpt je om gestelde doelen ook daadwerkelijk te kunnen behalen.

Wat is een eiwitrijk dieet?

Als vanzelfsprekend bestaat een eiwitrijk dieet vooral uit het eten van eiwitten. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende goede vetten binnenkrijgt en koolhydraten zoveel mogelijk laat staan. Een eiwit dieet is dus net zo goed koolhydraatarm, alleen is de focus in dit eetpatroon verlegd. Het lijkt dus erg op het Keto Dieet.

De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door het aantal aminozuren [1]. Verderop in dit artikel leggen we uit wat deze zuren zijn en welke werking ze hebben in ons lichaam.

Een volwassen mens heeft voldoende aan ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram aan lichaamsgewicht. Dit gemiddelde geldt voor mensen die gezond van lijf en leden zijn. Echter zijn er uitzonderingen op de regel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan mensen die geen vlees eten. Voor vegetariërs en veganisten ligt de eiwitbehoefte per dag dus hoger. Naast zwangere vrouwen, kleine kinderen en mensen die een voedingsgroep uit hun eetpatroon halen, hebben ook sporters veel behoefte aan eiwitten. Een eiwitrijk dieet werkt daarnaast ook zeer doeltreffend voor mensen die af willen vallen. Een proteïne dieet zorgt namelijk voor een snelle vetverbranding, terwijl de spiermassa behouden blijft.

Hoe werkt het eiwitrijk dieet?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat afvallen door middel van een eiwitrijk dieet effectief werkt. De inname moet dan wel omhoog worden gebracht van 0,8 gram naar 1,3-1,5 gram per kilo aan lichaamsgewicht. Uiteraard in combinatie met een verlaging van de koolhydraatinname en het eten van gezonde vetten. Een eiwit dieet is een gezond voedingspatroon dat ook op de lange termijn zijn voordelen blijft behouden. Een proteïne dieet mag dus niet gezien worden als een zogenaamd crashdieet (2) waarbij je snel veel lichaamsgewicht verliest.

De calorie inname bij deze diëten is heel beperkt. Het lichaam wordt daardoor niet alleen gedwongen om de vetreserves in het lichaam te verbranden, maar spreekt ook de spieren aan waardoor spierverlies een logisch gevolg is. Daarnaast zijn dit soort diëten vooral geschikt voor korte perioden. Doordat je weinig calorieën binnenkrijgt, zul je tevens sneller last krijgen van een hongergevoel. Daarnaast ligt het jojo-effect op de loer zodra je stopt met het dieet. Bij een eiwitrijk dieet is dat niet het geval. Je kunt verantwoord afvallen aan de hand van een uitgebalanceerd voedingspatroon dat ook nog eens een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid van je lichaam.

Zowel eiwit, koolhydraten als vetten leveren ons lichaam energie. Elke groep heeft een andere uitwerking op de glucosespiegel in ons bloed. Zo laten koolhydraten de bloedsuikerspiegel heel snel stijgen. Bijvoorbeeld na het eten van brood of pasta. Op lange termijn kan dit de werking van het HSL verstoren. Dit hormoon wordt ook wel Hormone Sensitive Lipase (3) genoemd en zorgt voor de verbranding van lichaamsvet. Is de bloedsuikerspiegel dus regelmatig en consistent te hoog, dan zul je minder snel afvallen en juist aankomen. Bij een eiwitrijk dieet voorkom je dit. Eiwitten zorgen namelijk voor een langzame en geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor de hormoonhuishouding (HSL) niet verstoord raakt en je makkelijker gewicht verliest.

Wat zijn eiwitten en aminozuren?

Feitelijk gezien kennen we 3 soorten macronutriënten. Dit zijn vetten, koolhydraten en eiwitten. Eiwitten hebben een complexe opbouw die uit aminozuren bestaat en zijn zeer belangrijk voor ons lichaam. Ze zorgen namelijk niet alleen voor de opbouw van onze spiergroepen, maar ook de bijbehorende cellen. Ook spelen ze een belangrijke rol in ons DNA (4) welke voor een groot deel uit eiwitten (en dus aminozuren) bestaat. Ons lichaam gebruikt de eiwitten, die we binnenkrijgen door het voedsel dat we eten, als belangrijke bouwstoffen.

Zodra de eiwitten worden afgebroken in ons lichaam, komen de aminozuren vrij. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor het herstellen van onze cellen en spieren. Als het ware kun je eiwit dus zien als een soort reparatiemiddel. Dat is precies de reden waarom sporters een hoge eiwitinname nodig hebben. Spiergroepen worden zwaar belast en kunnen daardoor beschadigen. Om ze op de juiste manier te kunnen laten herstellen, zijn eiwitten dus onmisbaar.

Aminozuren zijn dus als het ware de bouwstenen van het eiwit. Ons lichaam kan zelf “slechts” 20 van deze zuren zelf aanmaken. Dat klinkt veel, maar niet als je weet dat er maar liefst 80 verschillende soorten aminozuren zijn. De overige 60 moeten we dus uit ons voedsel halen.

Ons lichaam is in staat om zelf eiwitten aan te kunnen maken van de bovenstaande aminozuren. Dat is nodig, want ze zorgen ervoor dat ons lichaam op de juiste manier blijft functioneren én gezond blijft. Daarnaast is eiwit, naast vetten en koolhydraten, een belangrijke energieleverancier.

De voordelen eiwitrijk dieet

De voordelen van een eiwitrijk dieet zijn:

  • Afvallen zonder hongergevoel
  • Bloedsuikerspiegel in balans
  • Spiermassa behouden
  • Snelle stofwisseling
  • Voorkomen van vroegtijdige veroudering

Afvallen zonder hongergevoel

Met een eiwitdieet kun je snel afvallen op een verantwoorde manier. Het is niet uitzonderlijk dat je al in de eerste week 3-4 kilo lichaamsgewicht verliest. In de periode daarna kun je tot wel 0,5 kilo per week verliezen. Hoewel dat gering lijkt, gaat het hier wel om lichaams- en buikvet. Buikvet (5) is het hardnekkigste lichaamsvet dat er bestaat. Het verbranden van buikvet is noodzakelijk om je lichaam gezond te kunnen houden. Teveel buikvet kan leiden tot een disfunctie van belangrijke organen. Daarnaast is een eiwitrijk dieet goed vol te houden omdat het een natuurlijk voedselpatroon is. Doordat het ook nog eens voor een goede verzadiging zorgt, heb je geen last van een hongergevoel.

Bloedsuikerspiegel in balans en spiermassa behouden

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor onze spieren. Als je wilt afvallen, dan kan het lichaam de spieren afbreken om te kunnen voorzien in de energiebehoefte. Met een eiwit dieet voor je dat. Jouw lichaam kan voldoende energie halen uit de kwalitatieve eiwitten die je binnenkrijgt. Ook heel belangrijk is de bloedsuikerspiegel (6). Door zo min mogelijk koolhydraten te eten, blijft deze in balans en gelijkmatig. Je krijgt dus geen last van “pieken” die de vetverbranding kunnen verstoren. Eiwitten zorgen voor een langzame en gedoseerde afgifte waardoor schommelingen worden voorkomen. Met een eiwitrijk dieet is de drang naar zoetigheid dus ook vele malen minder.

Een snelle stofwisseling

Als je kiest voor een eiwit dieet, dan moet je lichaam wennen aan jouw nieuwe eetpatroon. In plaats van uit koolhydraten, moet het lichaam zijn energie nu uit eiwitten halen. Dat verhoogt de stofwisseling aanzienlijk. Een snelle en hoge stofwisseling zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand. Zelfs als je niet in beweging bent of sport. Je valt dus makkelijker af.

Voorkomen van vroegtijdige veroudering

Tijdens dit dieet is het goed om alleen eiwitten van hoge kwaliteit te eten. Het voorziet je lichaam niet alleen van alle belangrijke bouwstoffen die het nodig heeft, maar heeft nog een belangrijk gezondheidsaspect. Of je nu eiwitten eet met een lage of hoge kwaliteit, het lichaam moet net zo hard werken om ze af te kunnen breken. Dat betekent dus dat het nuttigen van eiwitten met verminderde kwaliteit voor een vroegtijdige veroudering zorgt. Dat klinkt misschien bijzonder maar feitelijk gezien is dit logisch. Van een lagere kwaliteit eiwit moet je meer eten. Daardoor worden de cellen meer belast en zullen ze dus ook sneller verouderen. Door het eten van kwalitatieve eiwitten eet je over het algemeen minder, maar krijgt je lichaam wel meer essentiële voedingsstoffen binnen. Dat is ook direct de reden waarom het eten van gezonde vetten ook bij een eiwitrijk dieet van groot belang is.

Nadelen van een eiwitrijk dieet

Het eiwitrijk voedingspatroon kent ook z'n nadelen, je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn of een vieze adem krijgen.

Hoofdpijn

Omdat het lichaam moet wennen aan jou nieuwe manier van eten, kun je last krijgen van lichte klachten. Deze ontwenningsverschijnselen treden lang niet bij iedereen op, maar het is wel goed om rekening mee te houden. Zeker als je net begint met een proteine dieet, kun je last krijgen van hoofdpijn (7). Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat je ineens geen koolhydraatrijk voedsel meer eet. Je zou kunnen overwegen om de inname langzaam af te bouwen, zodat je lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie.

Een vieze adem en winderigheid

Ook je adem kan wat anders ruiken dan normaal. Dat komt omdat de eiwitten die je eet ook achterblijven in je mond waar ze worden opgeruimd door onze mondbacteriën. Dit veroorzaakt de stinkende adem. Poets dus wat vaker je tanden en vergeet vooral je tong niet. Het eten van eiwitten kan ook winderigheid en gasvorming veroorzaken. Zeker als je lichaam nog niet helemaal is gewend aan de omschakeling.

Welke eiwitten kun je het beste eten tijdens een eiwitrijk dieet?

De term “kwalitatieve eiwitten” heb je al een aantal keren voorbij zien komen in dit artikel. Maar wat zijn dat nou eigenlijk? En hoe weet je of je eiwitten eet van goede kwaliteit? Natuurlijk hoef je daarvoor geen ingewikkelde lijst van etenswaren bij te houden. Als stelregel kun je het volgende aanhouden: heeft het product dat je eet een moeder gehad (denk aan vlees, eieren of vis), dan gaat het om eiwitrijke voeding. Ook als het eten wat je toevoegt aan je dagmenu in de grond groeit, heb je kwalitatieve eiwitten te pakken. Bijvoorbeeld groentes en pinda’s.

Om je een aantal voorbeelden te geven van voeding met veel eiwitten, hebben we de onderstaande lijst voor je samengesteld:

VleesVisZuivelGroentenNotenGranen
VarkenKabeljauwKaasAspergePinda'sQuinoa
LamGarnalenKarnemelkZuurkoolCashewnotenSesamzaad
WildZalmKwarkWitlofAmandelenHavermout
GehaktHaringYoghurtAvocadoHazelnoten
TartaarMakreelEierenRabarber
KipBroccoli
BiefstukBoerenkool
KalkoenSpinazie

Dit eet of drink je beter niet tijdens een eiwitdieet

Het is altijd belangrijk om voldoende gevarieerd te eten. Ook als je bezig bent met een proteïne dieet. Natuurlijk zijn er wel producten die je beter niet kunt eten tijdens een eiwitrijk voedingspatroon. Ze bevatten over het algemeen veel koolhydraten en suikers. Dat betekent dat je dus geen brood, pasta of rijst toevoegt aan je dagmenu. Ook sommige fruitsoorten kun je beter laten staan. Ze bevatten van nature veel fruitsuikers die door je lichaam worden opgeslagen als vet. Dat geldt ook voor fruitsappen, koek, taart en chocolade.

Mag je wel alcohol drinken tijdens dit dieet?

Goede vraag, want hoe zit het eigenlijk met alcohol? Ook dat kun je beter laten staan als je wilt beginnen met een eiwitrijk dieet. Het is namelijk algemeen bekend dat alcohol veel suikers en koolhydraten bevat. Het lichaam zet deze stoffen om in vet. Daarnaast komt de vetverbranding tijdelijk stil te liggen als je een glas bier of wijn drinkt tijdens het dieet. Dat komt omdat onze lever direct begint met het afbreken van de alcohol. Het lichaam wil deze toxische stoffen zo snel mogelijk uit het lichaam hebben. De andere werkzaamheden van de lever, zoals de vetverbranding, komen daardoor dus stil te liggen.

Vind je het moeilijk om alcohol te schrappen uit je eet- en drinkpatroon of heb je binnenkort een feestje? Beperk dan op zijn minst de inname. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om door de week geen alcohol te drinken, maar jezelf in het weekend wel een glaasje te gunnen. Ook dan is het goed om bewuste keuzes te maken en het aantal glazen te beperken tot 1-2 eenheden. We hebben een aantal slechte en minder slechte alcoholische drankjes voor je op een rij gezet:

Minder slechtVermijden
Witte en rode wijnBier
ChampagneLikeur
Cognac en RumMixjes
Whiskey en ginPort en dessertwijn
BrandewijnCocktails

Eiwitrijk dieet inname

Als je wilt beginnen met een proteïnedieet, dan wil dat niet zeggen dat je alleen maar eiwitten eet. Je hebt uiteraard ook andere macronutriënten nodig zoals vetten en koolhydraten. De verdeling ligt bij dit voedingspatroon echter wel anders. Zo bestaat je eetpatroon voor 40% uit vetten, 25% uit koolhydraten en 35% uit kwalitatieve eiwitten. Hoeveel eiwitten je nodig hebt is per persoon, maar ook voor mannen en vrouwen verschillend. Tijdens een eiwitrijk dieet eten vrouwen over het algemeen 175 gram eiwitten per dag, terwijl dat voor mannen 218 gram is. Een man mag met een maximum van 3500 calorieën per dag, dus meer eiwitten eten dan een vrouw. Het aantal calorieën (9) per dag is voor vrouwen vastgesteld op 2000.

Voorbeeld van een dagmenu tijdens een eiwit dieet

Een eiwitrijk dieet is gezond en zorgt voor een goede verzadiging. Daarnaast eet je lekker gevarieerd waardoor je jouw lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Ben je benieuwd wat je te wachten staat als je wilt beginnen met dit dieet? Bekijk dan hieronder een voorbeeld van een menu dat thuishoort in een eiwitrijk dieet:

Ochtend: 250-300 gram kwark of yoghurt met fruit. Een goede keuze is bijvoorbeeld mango of avocado. Ook aardbeien bevatten eiwitten. Dat geldt ook voor banaan, maar deze fruitsoort bevat ook veel koolhydraten.

Tussendoor: een handje amandelen, pinda’s of hazelnoten. Kies voor de ongezouten variant.

Middag: 2 eieren in de vorm van een spiegelei of een omelet. Vul deze aan met wat spinazie en een eetlepel pijnboompitten.

Tussendoor: een zelfgemaakte smoothie van yoghurt of kwark. 100-150 gram is voldoende. Voeg er eventueel wat overgebleven spinazie en zaden zoals bijvoorbeeld quinoa aan toe.

Avond: 200-250 gram vlees of vis naar keuze. Biefstuk of zalm passen in een eiwit dieet. Eet hierbij ook wat groentes zoals bijvoorbeeld asperges of gewokte kool.

Als je als vriend en vriendin of man en vrouw samen een eiwitrijk dieet wilt volgen, dan hoef je geen aparte potjes te koken. Mannen kunnen de porties per keer eenvoudig wat vergroten. Ben je een fanatieke sporter? Dan is dit zeker aan te raden. Ben je veganist of vegetariër? Vervang de vlees- of visproducten dan voor vleesvervangers, tofu of andere plantaardige producten. Als vervanger voor zuivel kun je ook kiezen voor amandelmelk of zuivel op basis van soja.

Hoeveel lichaamsgewicht kan ik verliezen met dit dieet?

Naast het feit dat eiwitten het lichaam gezond houden, zorgen ze er ook voor dat je verantwoord en duurzaam kunt afvallen. In eerste instantie heeft dat te maken met de energietoevoer die veranderd. Bij een proteïnedieet ziet het lichaam namelijk eiwitten als belangrijke energiebron, in plaats van koolhydraten. Daarnaast is eiwitrijk voedsel lekker vullend en wordt het langzamer verteerd. Je hebt dus geen last van een hongergevoel waardoor je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt op een verantwoorde manier.

Dat is zeker goed nieuws voor mensen die willen afvallen aan de hand van dit voedingspatroon. Hoeveel lichaamsgewicht je kunt verliezen met dit dieet is per persoon verschillend. Wel is het zo dat als je dit zuivere eetschema aanhoudt, je vanzelf meer lichaamsvet gaat verbranden en dus afvalt. De eerste week zal dit het snelst gaan. Dit is ook de periode waarin de stofwisseling in je lichaam een omschakeling maakt. In de eerste 7 dagen van een eiwitdieet kun je dus flink wat overtollig lichaamsgewicht verliezen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van hoe streng je het dieet hanteert en hoeveel dagelijkse beweging je daarbij hebt.

Tips voor duurzaam en gezond afvallen met een eiwit dieet

Hoewel je in de eerste weken van het dieet veel af kunt vallen, is een eiwitrijk voedingspatroon ook vooral een duurzame oplossing om op gewicht te blijven. Je eet namelijk op een manier zoals deze ook vroeger al bestond. Dus ver voor de aanwezigheid van bewerkte producten. Om je goed op weg te helpen en te kunnen volharden in dit dieet, geven we je een aantal bruikbare tips.

Voldoende afwisseling houdt het spannend

Een eiwitrijk dieet betekent niet dat je alleen maar zuivel en eieren mag eten. Integendeel, er zijn juist heel veel gezonde producten die kwalitatieve eiwitten bevatten. Eet dus daarom niet alleen kwark of yoghurt, maar voeg er voor voldoende variatie ook fruitsoorten en zaden (10) aan toe. Een dagmenu kun je spannend houden door af te wisselen met zuivel, groenten, vlees én vis. Zo zorg je er ook nog eens voor dat je lichaam voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voldoende water drinken maakt het dieet nog effectiever

Natuurlijk is het dagelijks drinken van voldoende water altijd belangrijk. Het zorgt voor een goede hydratatie van de huid én helpt de nieren mee om giftige afvalstoffen uit het lichaam te kunnen verwijderen. Genoeg water drinken kan voor veel mensen een behoorlijk opgave zijn. 8 glazen water per dag lijkt dan onoverkomelijk. Beter is het om een flesje of bidon te vullen van 500 milliliter. Die hoef je dan maar 4 keer per dag te vullen en leeg te drinken. De hoeveelheid komt op hetzelfde neer, alleen drinkt water in een flesje wat makkelijker weg. Wil je er toch liever een smaakje aan toevoegen? Kies dan voor schijfjes citroen, limoen of verse munt.

Geef je lichaam de tijd

Jouw lichaam heeft tijd nodig om te kunnen wennen aan deze nieuwe manier van eten. Wees dus niet ongeduldig als je de eerste dagen nog geen resultaat opmerkt. Daarnaast kun je last krijgen van hoofdpijn en kan je adem wat slechter gaan ruiken. Over het algemeen zijn deze klachten tijdelijk van aard. Zodra je lichaam gewend is aan deze nieuwe energiebron, zul je niet alleen merken dat deze klachten verdwijnen, maar voel jij je ook beter in balans en goed in je vel.

Veelgestelde vragen eiwitrijk dieet

Hieronder vind je de vragen die we vaak binnen krijgen over het eiwitdieet.

Ik ben zwanger. Kan ik veilig met een eiwit dieet beginnen?

Dat kan. Als je in verwachting (11) bent is het juist belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Wel is het belangrijk dat je vooral eiwitten van een hoge kwaliteit eet. Deze vind je in biologisch vlees en zuivel, maar ook in niet gekweekte vis. Natuurlijk is voldoende variëteit belangrijk. In combinatie met eiwitten ben je dan zeker een goede hormoonbalans en voldoende aminozuren. Dit is niet alleen belangrijk voor jouw lichaam, maar ook voor de ontwikkeling van je kindje.

Mijn adem ruikt vies na het eten van eiwitten. Heb ik een maagprobleem?

Nee dat hoeft zeer zeker niet het geval te zijn. Een slechte adem is een veelvoorkomende bijwerking als je begint met een eiwitdieet. Dat heeft vooral te maken met de eiwitten die achterblijven in je mond. De stoffen hechten zich aan je tong en de binnenkant van je wangen. Bij het verteren van de eiwitten komen er bacteriën vrij. Deze bacteriën zijn de veroorzakers van de onaangename geur.

Je zou in dit geval kunnen kiezen voor een suikervrije kauwgom, maar je kunt ook wat vaker je tanden poetsen met een sterk ruikende tandpasta. Poets ook direct je tong even mee. Ook etensresten die tussen je tanden blijven zitten kunnen deze geur veroorzaken. Gebruik dus flossdraad of tandenstokers om je gebit goed te reinigen na een maaltijd. Twijfel je of de onaangename mondgeur veroorzaakt wordt door de achtergebleven eiwitten of heb je al enige tijd last van maagklachten? Raadpleeg dan altijd een huisarts.

Is het verstandig om met dit dieet te beginnen als je veel sport”

In principe gaan een eiwit dieet en sporten heel goed samen. De eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spiermassa blijft behouden én dat deze herstelt worden als dat nodig is. Wel is het zo dat jouw lichaam de energie uit eiwitten moet gaan halen, in plaats van uit koolhydraten. Zeker in het begin zou het dus kunnen dat je een verminderde sportieve prestatie levert omdat je lichaam moet wennen aan dit nieuwe patroon. Heb je binnenkort een wedstrijd waarbij je intensieve krachtsinspanning moet leveren? Dan zou je de koolhydraatinname ook tijdelijk wat kunnen verhogen. Beweeg en sport je op een normaal niveau, dan kun je dit prima combineren met een eiwitrijk dieet.

Is een eiwitrijk dieet ook geschikt voor veganisten en vegetariërs?

Ja, een proteïnedieet is ook geschikt voor mensen die vegetarisch en veganistisch eten. Voor vegetariërs is het vooral belangrijk om vleesvervangers met kwalitatieve eiwitten te eten. Vooral omdat het eten van vlees geen optie is. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg vervangers die voldoende eiwitten bevatten. Denk hierbij aan tofu. Ook kun je het eetpatroon aanvullen met noten zoals amandelen en hazelnoten. Qua groentes bevatten vooral avocado’s en asperges veel eiwitten. Natuurlijk moet je het dagmenu ook aanvullen met voldoende zuivel als je vegetariër (8) bent. Voorbeelden zijn kwark, karnemelk en kaas. Noten en groenten zijn ook een prima aanvulling als je veganistisch eet. Zuivel is geen optie omdat dit een dierlijk product is. Als vegan moet je jouw eiwitten dus vooral uit plantaardige producten halen.

Eieren zijn toch slecht voor je cholesterol? Moet ik ze daarom uit mijn dagmenu halen?

Hoewel diverse gezondheidsinstellingen beweren dat het eten van meer dan 3 eieren per week slecht is voor je gezondheid, hebben meerdere wetenschappelijke studies aangetoont dat dit juist niet het geval is. Eieren zijn een bron van eiwitten (vooral het witte gedeelte van het gekookte of gebakken ei) en hebben juist een positieve invloed op ons cholesterol. Daarnaast mag je met een eiwitrijk dieet veel meer eten dan alleen eieren. Je kunt je dus prima houden aan maximaal 3 eieren per week, maar dit is niet noodzakelijk. Eieren bevatten juist veel onverzadigde vetten die een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van ons lichaam.

Tot slot: past een voedingspatroon met eiwitten bij jou?

Het kan zijn dat je al jaren kampt met overtollig lichaamsgewicht. Je hebt al verschillende diëten geprobeerd, maar niets lijkt voldoende te helpen. Daarnaast vind je het moeilijk om deze eetpatronen vol te houden, omdat je telkens weer wordt geconfronteerd met een hongergevoel waardoor je maar blijft grijpen naar ongezonde snacks en tussendoortjes. Je wilt graag effectief en duurzaam afvallen, zonder dat je de gezondheid van je lichaam daarbij in gevaar brengt.

Als jij je kunt vinden in deze omschrijving, dan is een eiwit dieet zeker iets wat bij jou past. Tijdens dit dieet eet je namelijk niet alleen eiwitten, maar ook andere belangrijke micronutriënten zoals vetten en koolhydraten. Weliswaar is de verhouding alleen anders. Je eet dus gevarieerd voedsel dat ook nog eens een verzadigd gevoel geeft. Je ondervindt geen hinder van een hongergevoel en je eetlust verminderd.

Daarnaast leveren eiwitten een belangrijke bijdrage aan je gezondheid en immuunsysteem. De verandering is al in de eerste dagen na de start van je dieet te merken. Je valt een flink aantal kilo’s af in de eerste week, waarna je lichaam verder gaat met het verbranden van vet. Omdat ook je stofwisseling verandert, hoef je niet intensief te sporten om toch calorieën te kunnen verbranden. Dat gebeurd dus ook als je zit, staat of gewoon loopt. Als je zoekt naar een duurzame én effectieve manier om gewicht te verliezen, dan past het eiwitdieet zeker bij jou.

Beginnen met afvallen?
Wil je beginnen met afvallen? Maar weet je niet waar je moet starten. Dan raad ik je aan om Het Afslankprotocol van Ingrid de Ruiter te bekijken.

Ze legt je stap voor stap uit hoe je op een effectieve en duurzame manier gewicht kunt verliezen zonder jezelf uit te hongeren. 

Klik hier en bekijk Het Afslankprotocol >>
* Vandaag 190 keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 18, 2023
KetoXP Ervaringen + Review: Oplichting?

Een snoepje dat beweert je te helpen afvallen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is precies […]

juni 10, 2023
Slimming Gummies: Wondermiddel of Misleidende Marketing?

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om gewicht te verliezen, kom je al snel terecht bij allerlei […]

juni 3, 2023
All Day Burn: Review & Ervaringen 2024

All Day Burn is een krachtige fatburner of afslankpil die zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van hoogwaardige ingrediënten en […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling