Wat Is Heavy Cream? Waarvoor Wordt Het Gebruikt?

0
heavy cream

Heavy cream naar het Nederlands vertaald is zware room. Wellicht heb je het ooit eerder gebruikt tijdens het koken. Het wordt met name in Amerika gebruikt en is te vergelijken met slagroom. Heavy cream is vaak onmisbaar in recepten en vaak heb je niet door dat het in een gerecht verwerkt is. In dit artikel zal ingegaan worden op een aantal dingen, namelijk: wat het verschil is tussen heavy cream en slagroom, waarvoor het gebruikt wordt en substituten.

Is heavy cream hetzelfde als slagroom?

Heavy cream wordt ook vaak geassocieerd met whipping cream oftewel slagroom. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de twee soorten room. Het verschil zit in het percentage vet. Heavy cream bevat tussen de 36% en 40% vet. Slagroom daarentegen is een lichter en bevat ongeveer 30% vet. Room is het vette en rijke deel van verse melk. Room ontstaat stijgt naar boven door het hoge vetpercentage in verse melk. Maakt het uit welke soort room je gebruikt tijdens het bakken? Mocht je room willen gebruiken om gebakjes te versieren of als vulling dan het meest geschikt. De reden hiervoor is dat heavy cream in vergelijking met slagroom langer zijn vorm behoudt. Dit wil niet impliceren dat slagroom niet goed opstijft, maar het is lichter en zal eerder zijn vorm verliezen.

Waarvoor wordt heavy cream veelal gebruikt?

Gezien de vele eigenschappen en voordelen van heavy cream kan het gebruikt worden voor uiteenlopende redenen. Je kunt gemakkelijk zelf de consistentie van een opgeklopte zware room dupliceren door slagroom en mascarpone te mixen. Je doet dit door allereerst de slagroom op te kloppen en vervolgens mascarpone toe te voegen. Mix het geheel tot er stijve slagroom ontstaat. Hieronder zullen er enkele voorbeelden gegeven worden waarvoor heavy cream onder andere gebruikt kan worden.

1. Bakken

Om te beginnen is heavy cream niet te missen tijdens het bakken. Je kan een simpele taart opfleuren met behulp deze soort room. Daarnaast kan het opgeklopt worden tot een luchtige substantie die lekker is bovenop taart. Tevens is heavy cream om te toveren in glazuur voor op een redvelvet bijvoorbeeld. Tip: gebruik verschillende lagen voor een mooi effect.

2. Pastasauzen

Ten tweede heb je vaak heavy cream nodig bij het maken van pastasauzen. Het zorgt ervoor dat de saus smaakvoller wordt. Daarnaast dient het als een hulpmiddel om je saus dikker te maken.

3. Zure Room

Ten derde kan je met heavy cream in combinatie met karnemelk zure room creëren. Zure room is geschikt tijdens het eten van taco’s als een saus of als een smaakversterker in soep bijvoorbeeld.

Uiteraard kan men gebruikmaken van heavy cream tijdens het maken van soep. Het geeft een rijke en dikke textuur aan de soep. Ter illustratie kan men het gebruiken in room gebaseerde soepen, zoals champignonsoep, broccolisoep of aardappelsoep.

4. Overige

Tot slot is er een lijst gemaakt waar heavy cream nog meer voor gebruikt kan worden:

  • Panna cotta
  • Havermout
  • Saladedressing
  • Ierse room
  • Chocolade ganache

Substituten voor heavy cream:

Indien je vanwege een dieet geen heavy cream mag consumeren, zijn er gelukkig vervangers. Of als heavy cream niet beschikbaar bij jouw supermarkten in de buurt, zullen een aantal vormen van substituten aan bod komen.

Allereerst kan men door middel van het combineren van melk of halvolle merk en boter zware room vervangen. Boter zorgt dat er vet aan de melk of halvolle melk wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat er een soortgelijke smaak en consistentie.

Verder kan je maïzena en volle melk met elkaar mixen. De maïzena werkt als een verdikkingsmiddel wanneer het gemengd wordt met de volle melk.

Mocht je op zoek zijn naar ongeveer dezelfde samenstelling als heavy cream, dan kan roomkaas een optie zijn. Je krijgt te maken met een soortgelijke volle en hartige smaak.

Een ander geschikte substituut is een mix van Griekse yoghurt en volle melk. Dit is de meest gezonde optie van alle bovenstaande opties, het is rijk aan proteïne.

Conclusie

Al met al is heavy cream een veelzijdig product dat op diverse manieren gebruikt kan worden tijdens het koken. Zo kan het gebruikt worden bij het maken van pasta tot het maken van taarten. Bovendien kan het gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten. Verder voegt het malsheid en vochtigheid toe aan gebakjes. Het product kan zowel in de koelkast als de vriezer bewaard worden voor als je het later nodig hebt. Mocht het niet verkrijgbaar te zijn bij jou in de buurt, probeer dan een van de genoemde opties. Kortom heavy cream is niet te missen in de keuken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here